Sport veoma popularan na Balkanu, a Srbija želi u sam vrh!

U slovačkom gradu Košice u toku je Evropsko prvenstvo u mini fudbalu. Malo ljudi je čulo za sport u našoj zemlji, ali Srbija ima veoma dobru reprezentaciju koja se plasirala u osminu finala.


Zbog toga je kompanija MaxBet ponosni sponzor našre reprezentacije. Odlučili smo malo da vam približimo ovaj sport. Nemojte da ga mešate sa futsalom. Futsal spada pod okrilje Svetske fudbalske federacije (FIFA), a minifudbal je priča za sebe.


Fоtо: EMF Euro 2022

Minifudbal se igra na travnatom terenu, koji je malo veći od terena za futsal. Svaka ekipa na terenu ima po pet fudbalera i jednog golmana. Meč traje dva puta po 25 minuta i vreme se ne prekida. Sudija ima pravo da nadoknadi vreme kao u velikom fudbalu.

SRPKINJA U VRHU SVETSKE FEDERACIJE

Fоtо: EMF Euro 2022

Ovaj sport ima svoje krovne organizacije. Svetska federacija (WMF) je nastala 2008. godine i ima 144 nacionalne federacije. Sa ponosom možemo da kažemo da imamo našeg čoveka u vrhu ovog sporta, jer je Zorica Hofman generalni sekretar WMF.

Evropska minifudbal fereracija (EMF) je nastala 2012. godine i ima 34 zemlje članice. Evropska porvenstva se održavaju od 2010. godine, a takmičenje u Košicama je deseto. Do 2018. se Evropsko prvenstvo održavalo svake godine, a onda je napravljena pauza od četiri godine.

Ovaj sport je veoma popularan u ovom regionu. Rumunija je osvojila čak šest titula, a po jednu imaju Češka Kazahstan i Rusija. Gotovo sve zemlje bivše Jugoslavije su se pele na pobedničko postolje.

Fоtо: EMF Euro 2022

SRBIJA PETI PUT NA EP

Hrvatska ima tri srebra, a Crna Gora i Slovenija po jedno. Bosna i Hercegodina je jednom bila treća. Do polufinala su stizali još Slovačka, Nemačka, Moldavija, Mađarska, Grčka i Engleska.

Srbiji je ovo peto uzastopno učešće, a najveći uspeh je plasman u četvrtfinale na takmičenju koje je 2018. održano u Ukrajini.

Do sada su održana i tri Svetska prvenstva, a po jednom su šampioni planete bili SAD, Češka i Meksiko. Srbija je dva puta učestvovala i najveći uspeh je deseto mesto.

Portal Maxbet sport

Minifudbal Srbije
MINIFUDBAL SRBIJE