EMF EURO 2017

RUSIJA NA TRONU EVROPE, SRBIJA ZAUSTAVLJENA U OSMINI FINALA

Jun 2017. grad  Brno (Češka Republika) bio je domaćin Evopskog prvenstva u minifudbalu. Reprezentacija Rusije je u uzbudljivom finalu bila bolja od domaćina Češke Republike, posle boljeg izbođenja penala 3-2, dok je u regilarnom delu utakmice bilo 1-1. Treće mesto osvojila je reprezentacija Mađarske, koja je u utakmici za treće mesto savladala reprezentaciju Rumunije.

Na pomenutom Evropskom prvenstvu u Češkoj (Brno) u organizaciji Evropske Minifudbalske Federacije (EMF), reprezentacija Srbije ostvarila je istorijski uspeh i prvi put u istoriji ovog sporta prošla grupnu fazu takmičenja i plasirala se u 1/8 finala. Za reprezentaciju Srbije nastupali su kapiten Dragan Mitrović, Nikola Žinić, Rašo Lugonja, Aleksandar Nikolić, Dejan Jevtić , Đorđe Celin, Bojan Zelić, Veselin Guberinić, Danislav Jeftić, Aleksandar Milanov, Mario Kraguljac, Slaviša Toprek, Marko Nešticki, kao i Marko Milovanović. Selektor našeg tima bio je Siniša Milanov, a njegov pomoćnik Dušan Radojčić. 

Srbija je remijem započela Evropsko prvenstvo protiv više nego neugodnog tima Crne Gore, rezulata je bio 1-1. Povela je Srbija odličnim pogotkom Đorđa Celina u 15 minutu, dok je izjednačenje, kao i bod Crnoj Gori doneo Mirko Klikovac u 38 minutu. Po sve što smo videli na ovoj utakmici, podela bodova je najpošteniji rezultat.

Zatim je usledila druga utakmica na Evropskom prvenstvu protiv još jednog suseda, gde je naš tim doživeo prvi poraz. Reprezentacija Bosne i Hercegovine sa 2-0, pogodicama Gorana Lovrinovića u 16. i 40. minutu savladala je Srbiju i tako izborila prvo mesto u grupi E.

Našoj reprezentaciji ostala je samo opcija pobede protiv Italije, za siguran prolazak u osminu finala. Reprezentacija Italije je dosta čvrsto otvorila meć i sa par grubih faulova dala do znanja, da neće biti lak plen. Međutim u 11. minutu golom Đorđa Celina Srbija vodi 1-0, dok je samo minut bio potreban za izjednačenje i 1-1, stelac za Italiju je bio Massimiliano Berardin u 12. minutu. Ipak Srbija na odmor odlazi sa minimalnom prednošću pogotkom Veselina Guberinića u 21. minutu utakmice. Drugo poluvreme Srbija je mirno privela kraju i pogotkom Dejana Jevtića u 36. minutu povećala prednost na 3-1, što će se ispostaviti kasnije kao i konačan rezultat utakmice.

Pobedom protiv Italije od 3-1, reprezentacija Srbije se kao najbolja trećeplasirana ekipa plasirala u osminu finala, gde je za protivnika imala aktuelnog evropskog prvaka u minifudbalu, reprezentaciju Rumunije, popularne evropske Brazilce u minifudbalu.

Naš tim je na ovom Evropskom prvenstvu prvi put prošao grupnu fazu takmičenja i cilj je bio ispunjen, međutim zašto tu stati? Hrabro su otvorili meć i prvih 15 minuta bili apsolutno ravnopravni rival Evropskim šampionima. Međutim, kako su slabija fizička sprema i povrede određenih igrača uzele maha, reprezentacija Rumunije je sa 4-1, bez većih problema savladala naš tim. Treba pomenuti fenomenalan pogodak Veselina Guberinića u 22. minutu, kao nalepši potez našeg tima na celom Evropskom prvenstvu.

Naša tim je ovde završio svoje učešće na Evropskom prvenstvu u minifudbalu, ali to je bio tek početak jednog novog tima Srbije, gde će glavnu ulogu uzeti Veselin Guberinić i Đorđe Celin. Bilo je ovo veliko iskustvo i veliki uspeh za ove momke. 

Minifudbal Srbije
MINIFUDBAL SRBIJE